מה הקשר בין שרותים ציבוריים בחנויות הבגדים הגדולות ותשלום מיסים? שניהם מחוייבי המציאות ולמרות זאת מושקעים מאמצים אדירים להתחמק מהם. סיפור שקרה לכולן.

לפני כחודש הייתי בחופשה משפחתית בקופנהגן, עיר האופניים והסטייל שבה כולם בלונדינים, רזים ולבושים בווריאציות אופנתיות של שחור ונייבי עם נגיעות אפור או לבן. בטבורה של העיר כיכר נאה המחברת מספר רחובות שוקקים ובהם מיטב חנויות האופנה. מעט חנויות של מותגים מקומיים ורוב מוחלט למותגים הבינלאומיים שהפכו לרשתות ענק שפרושות על פני הגלובוס כמו מפות הדרכים של ווייז.
הילדים ביקשו להקדיש יום אחד לקניות. אמא טובה? אמא מסכימה! יצאנו עם הנץ הבוקר, ואחרי שני זוגות מכנסיים וחולצה, קראו לנו השלפוחיות לעשות מעשה. חנות ענק, שלוש קומות, אלפי בגדים, עשרות תיירים וקונים מודדים וממששים ואף לא אסלה אחת. יצאנו לתור אחר בית הקפה הסמוך. שלושה שולחנות בתפוסה, מלצרית חייכנית ומנומנמת ושירותים נאים. לא, היא לא שמחה כשנכנסה המשלחת הלבנטינית של שלושה נפילים ואמא קטנה אחת להשמיש את המרחב האינטימי של הקפה. אך לא היתה לה ברירה. החוק מחייב. ואנחנו, קדושים שכמונו, הפגנו רוחב לב ורכשנו כוס קפה שעלה כרבע חולצה.
כמי שמזה שנים רבות מסתכלת על כל צווארון כמו על מערכת כלכלית תמוהה וכל מדף בחנות הוא נכס נדל”ני שמדגים את הניצול של בעלי הבית על השוכרים, לא יכולתי שלא לתהות מתי מישהו חקר בפעם האחרונה את החוק לעומקו ואיזה טיעון מצדיק את התופעה המשונה הזו, שאגב נפוצה עד מאוד באירופה התרבותית. למה כל בית קפה קטן שבקושי מחזיק את עצמו מחוייב בשירותים ציבוריים, וחנויות הבגדים הענקיות, שהעוברים ושבים מעבירים בהן את מיטב זמנם בהתבוננות ומדידות אין קץ, מדוע אותן מפלצות צריכה, לא חושבות שראוי להקצות שלושה מטר וחצי עובד למתקן הנחוץ הזה, שהוא מהות השירות לצרכן? למה זארה וH&M- – וכל אותן רשתות ענק שחולשות על מרבית מכירות האופנה בעולם – לא חושבות שמן הראוי לאפשר לציבור הלקוחות לשמור על צלם תרבותי, במקום לשלח אותו להתגנב לשירותים של מקדונלד’ס?

kate-moss-toilet
גם השילוש הקדוש של עולם האופנה יודע- הפסקת פיפי חובה! (קייט מוס, נעמי קמפל בצילום של מריו טסטינו)

התשובה ברורה כמובן. הן פשוט לא חייבות. זו הוצאה מיותרת וטרדה לעובדים, ומועד לפורענות, אז למה להשקיע במשהו שמשמעותו הוצאות וטרחה ותרומתו לשורת הרווח שלילית? כנראה שבסופו של דבר, כולם נוטים לבחור בברירת המחדל הזולה, הנוחה, המשתלמת לטווח הקצר. גם אם המנהלים באותם ארגונים נוהגים בסופי השבוע להעביר זקנות את הכביש, בבואם למשרד, הם משאירים את האינסטינקטים האנושיים מחוץ לדלת ועוטים את פרוות הקורפורייט שמחוייב לבעלי המניות קצת יותר מאשר הוא מחוייב ללקוחות. ולשם כך שורת ההוצאות צריכה לקטון, תמיד, ואילו שורת ההכנסות, או יותר מדוייק, היתרות בקופה, מוטב להן שיגדלו. בין אם זה כתוצאה ממכירות או מחסכון או מהתחמקות מתשלומים. הכל תופס, כל עוד זה במסגרת החוק או מתחת לרדאר.
לפני שבוע התפרסמה בכלכליסט כתבה מאירת עיניים על מקלטי המס בעולם. עבור רובנו, המילה מיסים שייכת למשפחת החומרים המרדימים. את המחקר עשה ד”ר גבריאל זוקמן, בן טיפוחיו של פרופסור תומס פיקאטי, שהרעיד את העולם בספרו על קיצור תולדות האי שיוויון. בנות, מה שחשוב לדעת בגדול זה שמקלטי המס הם כל מיני מקומות אקזוטיים, שמתאימים לארח עלילות של רומנים רומנטיים, אבל בפועל הם מאכסנים את הכסף של טייקוני העולם כיוון שהם לא מחוייבים לדווח על הלקוחות שלהם, בזכות איזה סעיף של חיסיון ושמירת סודיות, וגם בגלל שהם הבינו שאם לכל מיני עשירים אין שום עניין להעתיק את נכסיהם למקומות האלו, אולי תשלום מס נמוך במיוחד עשוי לשנות את דעתם. 7.6 טריליון דולר ירדו למקלטים, כמעט 10% מהתוצר העולמי. חוקרים חישבו שכדי למגר את העוני בעולם לעד, דרושה הקצאה של כ 0.14% מהתוצר העולמי במשך עשרים שנה.
האנשים והחברות הללו, שמעלימים מסים, לא עושים זאת במחשבה על גזל הציבור, הם עושים את זה כי זה אפשרי. כי הם יכולים. ויש להם צי של עורכי דין ורואי החשבון שאלופים במציאת פרצות בחוק.
מסים ושירותים ציבוריים בחנויות אופנה, אם האחד מעיד על השני אולי התקנת אסלה אחת בזארה תביא לחיסול מקלטי המס?

חדש בחנותלחנות

8 תגובות על “סיפור שקרה לכולן

  1. חדוה אומר:

    א. אכן, את מהזה צודקת.
    ב. ובהמשך – כדאי לקרוא את ספרו של ג’ פ. דונליווי – הגברת שאהבה בתי שימוש נקיים. הוצ’ בבל. כדאי מאוד.
    ג. חרם צרכנים?
    ד. לפני שנים המציאו מתקן שמאפשר לנשים להשתין בעמידה…

  2. אורלי אלון אומר:

    זה כל כך נכון.באירופה הנאורה והתרבותית עדיין לא שמעו על הצורך של אנשים לרוקן את שלפוחיות השתן שלהם -או ישמור האלוהים אף למעלה מזה.אין בפראג אין בבודפשט אין בפרנקפורט אין במקומות קטנים יותר מפריז וביוון בכלל לא שמעו על הצורך הזה.במקרה הטוב היוונים המציאו יחד עם האיטלקים את שיטת החור דהיינו אין אסלה אבל יש בור שפיכה ובבואך לשם הריחות הנוראים מטלטלים את ראשך וכמובן את מעייך.למזלנו כאן דווקא בארץ שלנו שמבחינות רבות אינה תרבותית אלא אלימה וגועשת,דווקא כאן מתייחסים לנושא ריקון המעיים בכובד ראש וגם מסעדות שבהן לא אכלת יאפשרו לך להשתמש בשירותים נקיים ללא כל צורך בקנית קפה והם מסתפקים במילה תודה

  3. אריאלה אומר:

    צפרא, תענוג לקרוא אותך. תודה על התובנות מאירות העיניים ומעוררות המחשבה. שבת שלום.

    • Tsafra Perlmutter אומר:

      תודה רבה! לא התכוונתי לגרור את הקהילה לצרור תאורים פלסטיים, רק להדגים כלכלה קלוקלת

  4. איריס אומר:

    מצוין. בשבוע בו חלקנו נשארנו מהורהרים אחרי צפייה ב”מגש הכסף” תוך הפנמה שגם ממשלות מהצד האחר זילזלו באינטליגנציה שלנו,אין יותר מכך שאנחנו מזדהים ומבינים שאם לא נעשה מעשה לא יהיה לנו

  5. רוני אומר:

    באירופה זה אולי נכון (לא בדקתי), אבל בארץ, רוב החנויות האלה נמצאות בקניונים, ויש בהם שירותים נאים ונקיים (ברובם).
    עם יד על הלב, אילו היית יכולה לשלם פחות מיסים, לא היית משלמת? ואילו היו אומרים לך, שאחוז אחד מהמס הולך לעניים, ושזה ממש לא חובה לשלם אותו, עדיין היית מתעקשת לשלם? לא שאני בעד מקלטי מס, אבל בואי לא נהיה צבועות – מי שיכול לשלם פחות, משלם פחות.

    • Tsafra Perlmutter אומר:

      רוני, את צודקת, ולכן אנחנו צריכים להציל את הכלכלה מעצמנו ומטבע האדם. בדיוק בגלל זה צריך להקים ארגונים מתוקנים מלכתחילה. אין לצפות מאלו הקיימים שיתקנו את עצמם בהתנדבות.

התגובות סגורות.

?Are you on the list

קבלי 25₪ הנחה

ומשלוח חינם

למימוש ברכישתך הראשונה!

לאחר קבלת כתובת הדוא”ל שלך נשלח לך את הקופון. ההטבה למשתמשות חדשות ולא כוללת פריטי הזדמנות אחרונה (ב50₪). הקופון נשלח מיידית אך לעיתים מופיע בתיבת המייל לאחר כמה דק’. המידע שלך ישאר חסוי ולא נשתף אותו עם צד שלישי.

דילוג לתוכן