מאה שנים של סנדלרות לא הולכות ברגל. הילי ברוק בלום נעלה את סנדליה התנ”כיים האדומים, נקשה שלוש פעמים בעקביה ויצאה למסע בעקבות סוליית הקוסם…
כשהייתי בת חמש היו לי סנדלים תנכ”יים בצבע אדום. גם בגיל שש ושבע ושמונה. כי בכל שנה באביב, קיבלתי אלרגיה קלה וסנדלים בצבע אדום. עד כתה ו’. אז כבר היה מותר לנסוע לעיר הגדולה קריית שמונה לקנות זיווניות מודרניות מפלסטיק ורוד במשביר. אבל הן בכלל שייכות לסיפור אחר.
נחזור לסנדלים. בכל שנה בפסח נקראנו להתייצב בתור אצל שאול הסנדלר למדידות. בגלל שכף רגלי הימנית הייתה אמביציוזית וגדלה תמיד מהר יותר מחברתה השמאלית, נחשבתי לילדה קצת בעייתית, מה שגרר התלחשויות באנגלית של מבוגרים בין המטפלת לסנדלר, “שי איז ורי פרובלמטיק גירל…” ולכן הודבקו לי באופן קבוע סטיגמה של ילדה מפונקת וספוגיות צהובות ומגושמות שלא ישפשף לי מאחורה.
מאז חלפו להן למעלה משלושים שנה, הסנדלרייה ההיסטורית שפעלה שמונים שנה בקיבוץ איילת השחר נסגרה, לאחר שרוב בעלי המלאכה הלכו לעולמם, והמבנה הישן והרעוע ששכן באחד מחמשת הבתים הראשונים של הקיבוץ, נעזב. בשבילי הקיבוץ נראו פחות ופחות ילדים וילדות בסנדלים תנכ”יים והחלו להתרוצץ ילדי הקרוקס והנייק.
אך דווקא כשנדמה היה שהקיץ הקץ על המוסד הוותיק, שהעניק שירות לדורות רבים של חברי הקיבוץ ילדיהם וכפות רגליהם, נרקמה היוזמה המקסימה להפיח חיים בסנדלרייה ולפתוח אותה מחדש. מי שעמד מאחורי פרויקט החייאת הסנדלרייה, שחזורה והקמתה המחודשת כבית מלאכה שהוא גם מוזאון היסטורי, הוא ידידי מוש הראל, בנו החורג של אחרון סנדלרי הקיבוץ שאול שבתאי.
שאול בן ה-70, נחשב לסנדלר האחרון שנותר ממורשת ענפה של בעלי מקצוע מכובדים שעבדו במקום משנות השלושים. הוא החל את דרכו כשוליה בסנדלרייה בקיבוץ בגיל 12 ולאחר שחרורו מהצבא יצא להתמקצע בתל אביב ובחיפה. מוש בן ה-39, שהוא בעל תואר בכלכלה, להטוטן חובב, אב לשלושה זאטוטים, מנחה קורסי יזמות עסקית בארץ ובחו”ל ומלווה עסקי לעסקים קטנים, נמשך לקסם ולריחות העור והדבק של בית המלאכה, ליווה את שאול בעבודתו ולאט לאט רכש את אומנות ייצור הסנדל.
בשיתוף פעולה עם המועצה לשימור אתרי מורשת ישראל וביניהם בת הקיבוץ האדריכלית יעל אלף, ובגיבוי הנהלת הקיבוץ, גיבשו מוש ושאול תכנית עסקית להקמת הסנדלרייה בשילוב תצוגה היסטורית בעיצובו של האמן עמוס ישכיל, כשלנגד עיניהם עמד הרצון לתעד ולשמר את העבר, עם הפנים אל העתיד.
בשנת 2010 החלו בשיפוץ המבנה מ-1923 ובמהלך השחזור, נאסף מידע ממקורות מגוונים, כולל ארכיונים, עיתונות היסטורית, ראיונות עם ותיקים וספרות על התקופה.
חשיפת סיפור המקום ותיעודו, שופכים אור על רוח התקופה, השקפת העולם וחזון החלוצים, שעיצבו את אופי ההתיישבות בגליל העליון, בתחילת שנות ה-20 של המאה שעברה.
בתהליך הפינוי והמיון התגלו אינספור ממצאים מעניינים ובעלי ערך היסטורי, כמו מכונות תפירה עתיקות, כלי עבודה שונים, עורות ומסמרי עץ ומתכת, אימומים וטביעות כפות רגליים של חברי וילדי המשק. באחד מביקוריי במקום, שמחתי למצוא בערימה של קבוצת “נרקיס” את שרטוט כפות הרגליים של אבי בן ה-7.
לאורך תקופת המחקר והשחזור, נרקם אט אט גם סיפורם המרתק של הסנדלרית הראשונה שעבדה במקום ושל הסנדלר הראשון, שייבא עמו מגרמניה את רזי המקצוע ושל יתר הסנדלרים המקומיים שפעלו לאורך השנים בקיבוץ והנעילו עשרות רבות של ילדים וחברים.
בתום התהליך, התגבשה ההבנה, שבמקום פעל בית מלאכה מקצועי עם שאיפות אסתטיות, פונקציונליות ויצירתיות, שהשתלבו יד ביד, או ליתר דיוק רגל ברגל, עם חזון יצרני ברוח הסוציאליזם של אותם ימים.
כיום מתפקדת הסנדלרייה כבית מלאכה וחנות, לצד מרכז מבקרים פעיל, בו ניתן לצפות בתהליכי הייצור של נעליים וסנדלים בשיטות של ימים עברו ובשימוש במכונות האותנטיות העתיקות ששופצו ותוקנו.
במסגרת ההפעלה הקבוצתית ‘שוליות הסנדלרים’, תוכלו להתנסות בעצמכם בתיקון נעליים בכלי עבודה מיוחדים ולהכין סנדלים תנכ”יים מיניאטוריים, בהנחיית מוש הסנדלר, המקבל את פני הבאים תמיד עם חיוך ומאפשר גם לילדים צעירים במיוחד להרגיש סנדלרים ליום אחד.
בשנה האחרונה חגג קיבוץ איילת השחר את יובל המאה להקמתו, בשלל אירועים תרבותיים, פגישות מחזורים, תערוכות מקומיות והוצאת ספרים המתעדים את ההיסטוריה המקומית. בין היתר שופצה ושוחזרה המאפייה הישנה שפעלה בקיבוץ, גם כן, ביוזמת מוש הראל.
עבורי, הביקור בסנדלרייה המחודשת במבנה העתיק, מציף בכל פעם מחדש את זיכרונות הילדות והגעגוע לקיבוץ של פעם, אך אני מאמינה שגם מי שאינו בן המקום, יוכל ליהנות מהאווירה הישראלית הנוסטלגית, ולהעביר לדור הצעיר טעימה מהעולם הישן, עולם שבו נעליים הגיעו חמות מהסנדלר ולא מהקניון או במכולה מסין.
ואם החלטתן לעלות לרגל לסנדלרייה בסוכות ולהצטייד בסנדלים תנכ”יים עבודת יד, יש לנו בשבילכן גם כמה הצעות לבוש קלילות שמשתלבות נפלא עם סנדלים תנכ”יים, עכשיו בסייל באתר של קו.קו:
שמלת חוף כרמל שחורה ב-190 ₪ בלבד
מאמר נפלא.. שמח לגלות אותו לצד מאמר דומה שאני כתבתי על האיש ההוא.. הסנדלר מקיבוץ משמרות
ראו כאן – zivtech.co.il/wp/?p=215