באופן סמלי, בשבוע שבו אנחנו חוגגות 777 שותפות, אושר תיקון לחוק ני”ע, שמאפשר לסטרטאפים לגייס כסף באמצעות פלטפורמות למימון המונים. האם זה סימן שהמניה ב CO.CO בדרך אליך?
בשנים האחרונות, ככל שהמשכורת נובלת והיזמות פורחת, רבות מאיתנו פונות להקים מיזמים משלהן. רעיונות מצויינים יש בשפע, נשים מצויינות שיוציאו אותם לפועל לא חסרות, אבל בשלב די מוקדם, אחרי האקסל הראשון, קניית הדומיין ועיצוב הלוגו, מתברר שצריך כסף כדי לממש את החלום. הון ראשוני שיממן את ההקמה. גיוס השקעה הוא מיומנות בפני עצמה, בה נדרשת היזמת להתפתל בין סיפור פנטסטי שמבטיח פוטנציאל ענק, לבין המציאות והאתגרים של החיים עצמם.
במהלך הזמן פנו אלי מספר נשים עם מיזמים חשובים וראויים כדי להבין את מודל מימון ההמונים של CO.CO ולבדוק אם ניתן ליישם אותו במיזם שלהן:
בחורה צעירה חרדית שהקימה פורום נשים לשינוי מעמד האשה במגזר, אמא צעירה שאימצה ילד ופתחה אתר להנגשת מידע לטובת משפחות מאמצות, ארכיטקטית שרוצה לפתוח חלל עבודה משותף עבור שכמותה, אשת חינוך שרצתה להקים ארגון שיתופי בנגב להורים לתינוקות בגיל הרך, מנהלת מוסך שרצתה להקים מוסך שיתופי בבעלות משתמשיו ועוד ועוד.
ליוזמות האלו יש כמה מאפיינים משותפים: הן מבוססות על צורך אמיתי, יש להן משתמשים – קהילה שצורכת או מתעניינת ברעיון, ויש להן יזמת מקצוענית שמוכנה לכבוש הרים. רק דבר אחד הן מתקשות להשיג וזה כסף. קשה להפוך את המשתמשים שמקבלים משהו בחינם ללקוחות משלמים. קשה להפוך את המשתמשות לנשים שתהינה מוכנות לשלם שלא כדרך הטבע, זאת אומרת מראש, על השרות או המוצר שניתן להם. זהו הכשל של מודל מימון ההמונים. הוא תלוי בהיענות של הרבה אנשים יחד.
השאלה המרכזית היא האם יש מספיק המונים שיהיו מוכנים לשלם על השרות או המוצר שאת מציעה להן. לעומת זאת, אם מסתכלים הפוך, אפשר לשאול את עצמנו האם יש שרותים או מוצרים שאנחנו משתמשות בהם וצורכות אותם ממילא באופן שוטף, והאם יש דרך להפוך אותם מהוצאה להשקעה. וזה המפתח למימון המונים שיבטיח השתתפות של רבים, סיכון נמוך והחזר ההשקעה.
התקנות לחוק למימון המונים שאושרו בועדת הכספים עדיין מתנות את חופש הגיוס בפרטים כמו קיומו של מבוגר אחראי שישקיע 10% מסך הגיוס, או שהמשקיע התמים יוכל לסכן רק סכום נמוך של 10,000 עד 20,000 שח. החוק דואג לנו שלא נתפרע עם הכסף שלנו. הוא קצת פחות מקפיד איתנו כשזה מגיע לאוברדראפט או להלוואות. כי אחרי הכל, החובות שלנו הם הרווחים של הבנקים. הפחדים שלנו הם הרווחים של חברות הביטוח. והפזרנות שלנו שמשכיחה מלב את המחר, מפרנסת את קרנות הפנסיה. וכולם ביחד תורמים רבות לקופת המדינה.
החשוב עבורנו זה שככל שהחוק למימון המונים משתכלל וקורם גידים, כך קרוב גם היום בו נוכל סוף סוף להפסיק להתפתל סביב מינוחים משפטיים מסורבלים נוסח אם וכאשר, ונוכל פשוט לתת לכל שותפה תעודת מניה אמיתית.
כמו כל סטרטאפ – ייתכן שגם ל CO.CO ייקחו הרבה שנים והרבה גיוסים עד שהיא תחלק רווחים לבעלות המניה שלה. מה שבטוח – שזו השקעה עם אפס סיכון שחוזרת במלואה תוך שנה, ומניבה לפחות 10% תשואה – בערך פי עשר ממה שהכסף שלך עושה כשהוא יושב עכשיו בתוכנית חסכון בבנק.
מה את צריכה לעשות בשביל זה? פשוט להתלבש יפה!
אשמח לשמוע הפרטים
היי אלונה, ניתן לקרוא עוד פה.